Ważne jest aby, wybrać odpowiednie miejsce, niepowodujące uciążliwości dla osób postronnych, najlepiej w cieniu, osłonięte od wiatru na przepuszczalnym podłożu, lekkim wzniesieniu aby nie gromadziła się w nim woda:
-należy zapewnić dostęp powietrza do kompostowanej masy, żeby zapobiec gniciu.
-trzeba zapewnić właściwą wilgotność kompostu nie może być ani za suchy ani za mokry-przy nadmiernym wysuszeniu można go polewać wodą lub dodać wilgotnych odpadów.Utrzymanie kompostu zbyt wilgotnego grozi gniciem przy zbyt dużej wilgotności można dodać więcej odpadów suchych.
-należy ułożyć kompost warstwowo tylko z odpadów nadających się do kompostowania.
Preparaty wspomagające kompostowanie
Można je kupić w sklepach ogrodniczych. Ich rolą jest:
przyśpieszenie kompostowania poprzez pobudzenie mikroorganizmów do działania,
- uregulowanie stosunku węgla do azotu(powinno być 20/30 węgla na 1 część azotu),
- niedopuszczenie do rozwoju organizmów chorobotwórczych czy kiełkowania nasion chwastów,
- regulowanie odczynu /pH/ kompostu(np.wapnowanie kompostu wytworzonego z dużej ilości drzew czy kory, które dają odczyn kwaśny),
- poprawa jakości kompostu (np. poprzez dodanie minerałów ilastych, mączki ziemniaczanej albo zwierzęcej),
- do kompostownika można też włożyć specjalne gatunki dżdżownic, które znacznie przyśpieszają i udoskonalają proces kompostowania bioodpadów,
- zalecane jest lokalizowanie kompostownika i pryzm pod bzem czarnym,leszczyną,kaliną koralową,grobem,sprzyjają one reakcją w kompostowanym materiale.Aby zwiększyć zawartość azotu w kompoście,pryzmę można obsiać łubinem.Fusy od kawy przywabiają do kompostu dżdżownice, które przetwarzają masę biologiczną,