ZAPACH

  • kompost zawsze będzie trochę „czuć”. Jeśli jednak zapach zaczyna być dokuczliwy coś jest nie tak z warunkami w jakich kompost jest przetrzymywany,
  • kwaśny zapach powstaje, gdy kompost jest zbyt mokry i przez to przewietrzanie jest zbyt słabe – należy dodać suszu i przemieszać kompost,
  • zapach amoniaku powstaje, gdy w kompostowniku jest za dużo wilgotnych odpadków kuchennych lub ogrodowych bogatych w azot – należy dodać suszu ubogiego w składniki azotowe(słoma, siano, trociny itp.).

 MUCHY

  • pojawiają się w świeżo składowanych odpadach (szczególnie resztkach kuchennych), po wzroście temperatury podczas rozkładu powinny zniknąć,
  • można też polać górną warstwę odpadów gorącą wodą, ewentualnie można zakryć dokładnie świeże odpady.

 GRYZONIE

  • przyciągają je tylko świeże odpady, więc wymieszanie nowej warstwy ze starą i odpowiednie dozowanie suszu, przyśpieszając rozkład zabezpieczą kompostownik przed gryzoniami i innymi zwierzętami.

PLEŚŃ

  •  pojawienie się pleśni nie jest poważnym błędem, zdarza się gdy kompost pozostawiony był w spokoju przez kilka dni. Należy dbać o to, aby kompost miał stałe dostawy odpadów i żeby nie był zbyt wilgotny