ZAPACH
- kompost zawsze będzie trochę „czuć”. Jeśli jednak zapach zaczyna być dokuczliwy coś jest nie tak z warunkami w jakich kompost jest przetrzymywany,
- kwaśny zapach powstaje, gdy kompost jest zbyt mokry i przez to przewietrzanie jest zbyt słabe – należy dodać suszu i przemieszać kompost,
- zapach amoniaku powstaje, gdy w kompostowniku jest za dużo wilgotnych odpadków kuchennych lub ogrodowych bogatych w azot – należy dodać suszu ubogiego w składniki azotowe(słoma, siano, trociny itp.).
MUCHY
- pojawiają się w świeżo składowanych odpadach (szczególnie resztkach kuchennych), po wzroście temperatury podczas rozkładu powinny zniknąć,
- można też polać górną warstwę odpadów gorącą wodą, ewentualnie można zakryć dokładnie świeże odpady.
GRYZONIE
- przyciągają je tylko świeże odpady, więc wymieszanie nowej warstwy ze starą i odpowiednie dozowanie suszu, przyśpieszając rozkład zabezpieczą kompostownik przed gryzoniami i innymi zwierzętami.
PLEŚŃ
- pojawienie się pleśni nie jest poważnym błędem, zdarza się gdy kompost pozostawiony był w spokoju przez kilka dni. Należy dbać o to, aby kompost miał stałe dostawy odpadów i żeby nie był zbyt wilgotny