Przez kompostowanie rozumie się naturalne unieszkodliwianie odpadów biodegradowalnych w procesie rozkładu przez bakterie tlenowe. Z ww. procesu powstaje tzw. próchnica – najbogatsze źródło materii organicznej. Wytwarzanie go z odpadów powstających w domu i w ogrodzie czyni go najtańszym materiałem do użyźniania gleby. Posługiwanie się nim jest bezpieczne, w przeciwieństwie do nawozów sztucznych, niema obawy przedawkowania czy zatrucia środowiska.
Pod względem szybkości działania i przyswajalności, kompost jest lepszy od obornika. Zawartość składników pokarmowych, jest tu jednak mniejsza. Należy mieć na uwadze fakt, że kompost
nie zabezpiecza w pełni wszystkich potrzeb pokarmowych rośliny.
Kompostowanie odpadów polega na niskotemperaturowym tlenowym rozkładzie substancji organicznej z udziałem mikroorganizmów. W procesie kompostowania uzyskuje się cenny nawóz, substytut nawozu naturalnego.
KOMPOSTUJEMY
|
NIE KOMPOSTUJEMY
|
- ścięta trawa -opadłe liście - obcięte fragmenty bylin czy warzyw - wyrwane chwasty - wyschnięte rośliny po zakończeniu sezonu - opadłe, uszkodzone i obite owoce - rozdrobnione na wióry gałęzie -odpady roślinne z gospodarstwa domowego – obierki z warzyw i owoców, resztki potraw, zużyte torebki herbaciane -czysty popiół drzewny (np. z kominka) - stary chleb - niezadrukowany szary papier i papier toaletowy (jako domieszka) -żwirki dla kotów i innych zwierząt pochodzenia roślinnego (uwaga – takiego kompostu nie należy stosować pod warzywa, ze względu na możliwość przeniesienia chorób!) - resztki ugotowanych warzyw - obierki owoców i warzyw -skorupki jajek -łupiny orzechów -resztki owoców cytrusowych -resztki produktów mlecznych - resztki jedzenia natury roślinnej - zmarniałe kwiaty doniczkowe oraz stara ziemia do kwiatów |
-roślin uprawnych i chwastów z wyraźnymi objawami chorób - nierozdrobnionych gałęzie, karp, mięsa - zadrukowanych papierów - popiołu z innych materiałów niż drewno -owoców i warzyw z wyraźnymi objawami chorób - skórek owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie) -zepsutej żywności -resztek jedzenia w płynie - bardzo tłustych lub mocno solonych resztek jedzenia - odchodów zwierzęcych - papierosów oraz niedopałków - resztek metali, plastiku i folii aluminiowych - pełnych woreczków z odkurzacza -podściółki dla kotów - torebek plastikowych, np. tych, w których są wynoszone śmieci |